Niet alles in ons leven gaat moeiteloos. Als het anders gaat dan we willen of als we tegenkracht ervaren ontstaat er vaak weerstand of verzet. We ontkomen niet aan weerstand. Hoe we met weerstand omgaan maakt wel een verschil.

Soms steekt weerstand steeds weer de kop op. Bijvoorbeeld in een werksituatie als je een taak krijgt die niet bij je past. Als we deze weerstand dan blijven negeren zet deze zich vast in ons lichaam. Dit kan zich uiten als verkramping in onze spieren, als buikpijn of hoofdpijn. Ook kan dit zich uiten in huilbuien, woede-uitbarstingen of malende gedachten die niet lijken te stoppen. Het helpt dan om de weerstand te onderzoeken. In een massagetherapiesessie is hier alle ruimte voor.

Bij massagetherapie gaan we niet uitgebreid in gesprek, maar ervaar je aan den lijve wat er in jou gebeurt. In de massagetherapiesessie tasten we in alle rust af waar de weerstand mee te maken heeft. Wat gebeurt er met jouw ademhaling? Wat spant zich allemaal aan in jouw lichaam? We richten ons tijdens de sessie niet alleen op de fysieke symptomen, want vaak spelen gedachten, emoties en sociale omstandigheden ook een belangrijke rol. Door hier tevens aandacht aan te besteden kan je de weerstand op alle lagen doorvoelen.

Cliënten ervaren vaak dat als de fysieke pijn wordt aangeraakt ook de weerstand wordt getriggerd. Door deze trigger op de massagetafel te leren herkennen, wordt het gemakkelijker om deze in het dagelijks leven aan te voelen. Hierdoor ontstaat ruimte om anders met de situatie om te gaan.

Tekst: Marcel Snippe, massagetherapeut bij Indruk massages