In dit artikel vertelt een twintigjarige vrouw over haar gevoel van ‘hersenmist’ en haar ervaring met massagetherapie.

Ik heb nu ongeveer een jaar massagetherapie. Daarmee ben ik begonnen omdat mijn handen maar niet stopten met trillen. Ik had enorm veel spanning in mijn lichaam en had te weinig energie voor bijvoorbeeld yoga.

Wat context: ik heb nu bijna 2 jaar last van Long-Covid. Dit is een ziekte die zich bij mij vooral uit in extreme vermoeidheid en “hersenmist”. Toen ik voor het eerst een afspraak had voor massagetherapie was ik heel erg ziek.
Massagetherapie heeft me enorm geholpen en ik ben heel erg dankbaar. Het is absoluut een groot onderdeel van mijn weg naar herstel. Toen ik voor het eerst een afspraak had, was ik enorm ver verwijderd van mijn lichaam. Alsof ik door een dakraam meekeek. Massagetherapie maakte dat de spanning uit mijn spieren verdween, en ik meer landde in mijn lichaam. Dit klinkt misschien wat zweverig, zeker voor iemand die yoga en meditatie niets vindt. Toch is het de enige manier waarop ik het kan omschrijven. Doordat ik me bewuster ben van mijn lichaam, ben ik eerder gealarmeerd wanneer het slechter met me gaat en ik voor rust moet kiezen. Ook heb ik meer energie gekregen.

De afspraken zijn voor mij persoonlijk enorm fijn om mijn progressie in de gaten te houden. Als ik nu terugdenk aan een jaar geleden, kan ik me mijn eerste afspraak goed herinneren. Vooral hoe slecht het met me ging, en dan hoe goed het nu met me gaat. Hoeveel progressie ik al gemaakt heb, wat alleen maar hoopvol is voor de toekomst. Dat de afspraken een goed referentiepunt zijn, komt omdat je je echt bewust bent wat er omgaat in je lichaam.

Naast de massagetherapie, merk ik dat een massagetherapeut het beste voor je wilt. De therapeut denkt mee en heeft fijne adviezen. Ook worden er vragen gesteld die je aan het denken zetten over wat er precies in je omgaat. Bijvoorbeeld, ik vertelde over een wat zware week met veel teleurstelling. Waarna er werd gevraagd waar ik dat in mijn lichaam voelde. We gingen aan de slag en aan het eind van de sessie was het gevoel veel minder “zwaar”. Daarnaast bespreken we wat ik zelf kan doen om mij beter te voelen.

Ik zou massagetherapie zeker aanraden. Ik denk dat het voor enorm veel klachten bruikbaar is. Of het nou vermoeidheid, spanning of iets anders is. Iedereen heeft er iets aan om je lichaam te leren kennen en pijn te verlichten.

Tekst: Miriam Schoonderbeek, massagetherapeut bij Massagetherapie de Branding