Intens levend met kleur en vooral buiten de lijntjes komt deze cliënte Massagetherapie op het spoor. Ze zoekt naar balans in haar leven zo vol mogelijk leven en leven met haar ziekte en de effecten van de medicatie, in deze palliatieve fase. Ze is zoals ze aangeeft ‘zichzelf niet meer’ en probeert toch dichtbij zichzelf te zijn om iedere volgende stap en beslissing bewust te kunnen nemen.

Deze cliënte heeft te maken met maligne melanoom met uitzaaiingen. Tijdens haar eindspurt komt ze mij en massagetherapie op het spoor. Haar verlangen? Haar lichaam weer voelen. En als het kan ergens iets van rust of een stille plek ervaren. Rust in alle hectiek. Ze voelt zich nu ‘een wandelend hoofd met een vaag lijf’. Ze hoopt m.b.v. aandachtige aanraking van een therapeutische massage, rust en helderheid te gaan ervaren. Een massage bij kanker, precies afgestemd op hoe het nu is en wat er nu veilig kan.

Na de sessie schrijft ze: “ik heb een fijn weekeinde gehad. De ziekte voelt dichterbij. Moeilijk uiteraard, maar dit is wat het is. Dit gaat me helpen om toe te laten en van daaruit keuzes te maken”.

Bovenstaande illustreert wat aanraken met aandacht kan betekenen: verzachten, toelaten, vertrouwen ervaren en in dat vertrouwen weer verder gaan.

Tekst: Yvonne de Gier-Jongejan, massagetherapeut bij Tast Zin